2 februari 2011

Why Adobe Illustrator for me still rules



Nog niet zolang geleden heb ik de "Nobele" wereld van Open Source onderzocht. Dit natuurlijk m.b.t. de applicaties die ik graag gebruik. Ik hoop dat het duidelijk mag zijn waarom ik deze wereld Nobel noem, maar waarom ik niet definitief naar deze wereld ben over gestapt wil ik wel graag toelichten.

Allereerst wil ik vooropstellen dat ik alleen maar uit pure interesse aan Gimp en Inkscape heb "geroken" om voor mezelf een duidelijke vergelijking te kunnen maken met de Adobe applicaties. Scribus heb ik uiteindelijk links laten liggen, maar daar heb ik het later wel over.
Uiteindelijk is het bij research gebleven.

Goed.
De applicaties heb ik wel serieus onderzocht zonder al teveel de diepte in te willen duiken. Ik ben een gebruiker van applicaties zoals ze aangeboden worden en ik wil dat ze werken.
Verder heb ik dit gedaan op een "out of the box" werkende Linux distro Ubuntu.
Over Gimp kan ik kort zijn. Daar is echt niks mis mee. Voor mij is Gimp als enige "serieuze" concurent t.o.v. de Adobe applicaties uit de bus gekomen. Gimp kan veel alleen laat Gimp zich niet zo makkelijk bedienen als Photoshop. Dit kan natuurlijk mijn persoonlijke voorkeur zijn en mijn ervaring die voor een onbekende "feel" zorgen als ik Gimp onder de loep neem. Ik vind het allemaal lastig te vinden en de bewerkingen verlopen voor mijn gevoel niet zo soepel zoals ik dat gewend ben. Wellicht een kwestie van gewenning dus voor mij was dit een eerste, goede stap in de richting die ik wilde onderzoeken: mijn grafische ei kwijt kunnen op Linux.

Woooot! Inkscape was de volgende stap. Nu begin ik er zin in te krijgen!
Yay! Nu is Illustrator mijn passie, dus bij Inkscape en Xara (ook nog wel een leuk alternatief) kon ik kritischer zijn.
Ik ben maar meteen begonnen met een serieus *.ai bestand (meer dan 40 lagen) proberen te openen in Inkscape. Laat ik het maar niet over mijn teleurstellingen hebben, maar mijn bevindingen kort samenvatten: Inscape kan niet met verloopnetten overweg, PMS kleuren schijnen een probleem te zijn, Meerder lijnen in een object zijn niet mogelijk. Wellicht zullen er nog meerdere obstakels zijn, maar met deze wetenschap ben ik er wel achter dat ik niet kan doen wat ik wil. Bovendien is de extensie ai van Illustrator zelf dus moet ik een ai bestand "opslaan als". Kies ik in dat geval voor *svg werkt Illustrator ook niet echt mee en plaatst een "vendor lock-in" in het bestand zodat ik dit bestand alleen in Illustrator kan openen. Zoiets schiet dus gewoon niet op. Bovendien ben ik aan het knutsellen gegaan met m'n terminal om met scriptjes te gaan puzzelen. Voorlopig had ik dus nog steeds niet wat ik wilde en ben weer lekker met Illustrator aan de slag gegaan.

Na deze bevindingen… heb ik mijn portie wel gehad, ja.
Eerlijk is het waarschijnlijk niet als ik een onderzoek naar de werkbaarheid van Scribus niet aanga omdat ik na deze ervaringen er een hard hoofd in heb. Maar na deze teleurstellingen mag ik het toch wel begrijpelijk noemen dat ik het voor gezien hou. De paar eerste hits van Google doen mijn moed al tot beneden waterpeil zakken…

Nog een ding wil ik er over kwijt en dat  is dat een marktleider als Adobe natuurlijk moeilijk te beconcureren is. Dat wat ik gebruik: Illustrator, Photoshop en Indesign, vinden elkaar erg lekker waardoor ik (bijna altijd) moeiteloos mijn bestanden onderling kan uitwisselen of converteren. Tenminste, voor de dingen die ik doe, ja. Misschien dat er andere vakmensen er anders over denken, maar dat de drie genoemde applicaties van dezelfde leverancier komen is hierin toch een heel groot voordeel. En dat zie ik echt niet zo snel gebeuren met Open Source alternatieven van verschillende leveranciers.
Wel benoemenswaardig vind ik de hulp die ik gekregen heb binnen de Linux fora. Erg snel en kundig. Daar heeft het zeker niet aan gelegen. Op dat vlak is die wereld nog steeds "Nobel" te noemen. En om kennis op te doen kan ik dat zeker aanbevelen om een account aan te maken bij bijv. Ubuntu-nl.org
Maar laat ik maar bij mijn eigen les blijven: veel grafici heb ik niet ontmoet in Linux-land en dat is niet voor niks. Het gepuzzel dat ik in mijn onderzoekje heb gedaan is leuk en leerzaam. Alleen als ik iets in mijn hoofd heb dan moet ik dat kunnen uitwerken in een applicatie die niet teveel gepuzzel van mij vraagt. Dus ik ben terug naar mijn Mac gestapt.

Je moet echt van bouwen houden, op onderzoek uit willen trekken en naar oplossingen willen zoeken.
En volgens mij is bij de gemiddelde Linux liefhebber de reis ernaar toe erg belangrijk. En deze reis houd toch echt iets anders in dan de reis die ik wil maken.

Zullen ik het er maar op houden dat ik Apple's met Linux vergelijk?
Ieder zijn vak.